MILJØ

Øko-litteratur, cli-fi, eco-fiction, klimalitteratur

 

Kjært barn har mange navn, og øko-litteraturen som sjanger har virkelig gjort sitt inntog i bokbutikkene og i nordens mange hjem og biblioteker.

 

Men er skjønnlitteratur knyttet til økologi og klima et nytt fenomen? Strengt tatt ikke – Gert Nygårdshaug ga ut "Mengele Zoo" i 1989, "The Drowned World" av J. G. Ballard kom ut i 1962 og allerede i 1889 utkom Jules Vernes’ "The Purchase of the North Pole". Videre er det ikke rent få folkeeventyr som handler om samspillet mellom menneske og natur. Det nye er fokuset på de menneskeskapte klimaendringene i litteraturen; for barn, ungdom og voksne.

 

Erfaringsmessig kan en påstå at mange barn og unge i Norden er opptatt av klima og miljø. Samtidig kan noen elever se seg mett på det de føler er dette konstante maset om global oppvarming. Her kan en bruke skjønnlitteraturen som et didaktisk redskap for blant annet perspektivtaking og empatiøving. Unge som lesere av skjønnlitteratur ”krever” identifiseringsaspektet, de må gjenkjenne seg i handlingen og karakterene – det må aktualiseres.

Andre bøker i økolitteratur-sjangeren

Maja Lunde – Bienes historie (2015, NO, bm)

Nina Bolt – Oversvømmelsen (2013, DA)

Ann-Helén Laestadius – Tio över ett (2016, SV)

Uddrag fra Mengele Zoo

"Señores y señoritas. La oss tenke oss at en politisk terrororganisasjon sprengte en jumbojet full av mennesker. Alle sammen døde. En heslig og avskyelig handling, ville vi utvilsomt si. Men kan noen svare meg på hvorfor det hvert år må dø førti millioner mennesker av sult og underernæring? Førti millioner mennesker er mange. La oss regne det om i antall jumbojets. Det tilsvarer omtrent noe sånt som at trehundre jumbojets skulle bli sprengt i luften hver eneste dag hele året igjennom. 

Nåvel. Poenget er at det finnes nok mat i verden til å fø alle. Men de førti millionene dør fordi de ikke har midler til å skaffe seg denne maten. Disse førti millionene dør på grunn av det vi kaller legalisert, akseptert og bevisst terror fra storkapital, supermaktspolitikk og kortsiktig profitthunger. Det har seg nemlig slik, señores y señoritas, at terroren blir utført på to nivåer: Terroren på det lille nivået blir gjerne utført av desperate mennesker som ikke ser noen annen måte å endre et urettferdig system på. Terroren på det store nivået blir utført av høflige og korrekte herrer med dress, dokumentmappe og kredittkort. Den terroren som den rike overklassen utøver mot det fattige flertallet på denne kloden, er det største folkemordet som noensinne er begått. Dette vil ikke kunne fortsette i all evighet. Jeg kan med temmelig stor sikkerhet si at den dagen snart vil komme da den fattige del av verden tar i bruk midler som de selv har fått lide under i århundrer. Gå ut og tenk over følgende: Det eksploderer hver dag tre hundre jumbojetfly rundt omkring på kloden. Hvordan stopper vi dette?"

 

- professor Constantino Castello Cruz, Mengele Zoo

Mengele-Zoo.jpeg

MENGELE ZOO

Mengele Zoo er en bred og spennende bok hvor det kun er lærerens fantasi som setter en stopper for dens bruk i skolen. Den kan brukes til å diskutere språk i litteraturundervisning, flora i naturfaget, etikk i religionsfaget, klima og miljø i samfunnsfag osv.